Sportsupplementen

Sportsupplementen

De gemiddelde sporter gebruikt regelmatig een sportsupplement, jammer genoeg hebben veel (sport)supplementen geen bewezen werking en merk je vooral een effect in je portemonnee. Voor de meeste sporters is het überhaupt onnodig om een sportsupplement te gebruiken en is het vooral zaak om de basisvoeding te verbeteren, hier halen de meeste sporters het grootste voordeel uit (1)(2). Vaak hebben recreatieve sporters de misvatting dat sportsupplementen enorm veel prioriteit hebben terwijl je slaap, voeding en trainingsschema optimaliseren, beduidend meer resultaten oplevert. Sportsupplementen geven indien ze daadwerkelijk effect hebben maar een paar procent verschil, vooral bij topsporters is het gebruik essentieel en bepaald dit winst of verlies.

Om duidelijkheid te creëren heeft de AIS (Australian Institute of Sports ) Sportsupplementen opgedeeld in 4 categorieën, dit is gedaan op basis van effectiviteit, veiligheid en legaliteit. Categorie A heeft het hoogste wetenschappelijke bewijsniveau en de supplementen die hieronder vallen hebben onder specifieke omstandigheden een aangetoonde werking, al deze supplementen zijn veilig om te gebruiken. De supplementen die onder deze categorie worden geschaard zijn sport-dranken/gels/repen, geïsoleerde (zwaar bewerkt met hoogste percentage eiwit) proteïne supplementen en elektrolytensupplementen. Hiernaast zijn er ook nog de categorie A prestatie bevorderende supplementen, die in de sportwereld/diëtetiek vaak worden aangeduid als de ‘’ Big 5 “ dit zijn: Cafeïne, Creatine, Beta alanine, bietensap en Bi Carbonaat (3). Creatine is onmisbaar als krachtsporter, het bevorderd de spiermassa, kracht en herstel. Er is steeds meer bewijs dat het ook vele andere gezondheidsvoordelen heeft voor bepaalde groepen (vegetariërs, vegans en ouderen), het zit namelijk in dierlijke producten zoals vlees en vis (4)(5)(6). Caffeine, bietensap, Beta alanine en Bi carbonaat zijn vooral bedoeld voor de duursporters onder ons en kunnen resulteren in een kleine prestatie verbetering in bepaalde situaties (7).

Hiernaast zijn er ook nog Categorie B, C en D supplementen: Categorie B houdt in dat er steeds meer bewijs is dat de supplementen in deze categorie in een bepaalde situatie een bevorderend effect geven, maar er is wel meer onderzoek nodig. Onder deze categorie vallen de volgende supplementen, misschien ken je er een paar: Vitamine C, Collageen, visolie, ketonsupplementen, bepaalde aminozuren, kurkuma en nog enkele andere supplementen. Categorie C houdt in dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de supplementen in deze categorie nut hebben voor sporters. En als laatste categorie D: dit zijn de supplementen waarvan de kans groot is dat het een positieve dopingtest oplevert.

Hierna vraag je je natuurlijk af welke supplementen worden afgeraden om te gebruiken, dit zijn meerdere groepen supplementen die een grote kans hebben op vervuiling met schadelijke stoffen of waarvan bekend is dat het in combinatie met medicijnen of op zichzelf staand een gevaar kan vormen voor de gezondheid. Dit zijn de volgende categorieën: Kruidenpreparaten (kunnen soms schadelijk zijn en hebben een bekende negatieve wisselwerking met bepaalde medicijnen), SARMS (groep stoffen die de werking van anabolen nabootsen, maar er is te weinig onderzoek gedaan met mensen om de veiligheid te garanderen), Pro hormonen en hormoon boosters, Stimulanten (zoals de inmiddels bekende en verboden stoffen DMAA en DMBA), en Fatburners (8)(9)(10).

Wil je meer weten over bepaalde supplementen of vraag je je af of er bewijs is dat een supplement doet wat het zegt, kijk dan op Examine.com, Ais.gov.au/nutrition/supplements, www.ivg-info.nl of download de supplementenwijzer app (11). Dit zijn allen gedegen en op wetenschap gebaseerde informatie bronnen, die regelmatig worden geüpdatet.

 

Bronvermelding

(1) Als je vaak sport, heb je dan extra vitamines, mineralen of sportsupplementen zoals creatine nodig? | Voedingscentrum

(2) Heb je als sporter supplementen of vitamines nodig? – Allesoversport.nl
(2) https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/creatine.aspx

(3)Supplements | Australian Institute of Sport (ais.gov.au)

(4) Creatine sportsupplementen | Voedingscentrum

(5)Het nut van supplementen: creatine – Allesoversport.nl

(6) Creatine — Health Benefits, Dosage, Side Effects | Examine.com

(7) Group A | Australian Institute of Sport (ais.gov.au)

(8)Heb je als sporter supplementen of vitamines nodig? – Allesoversport.nl

(9) Als je vaak sport, heb je dan extra vitamines, mineralen of sportsupplementen zoals creatine nodig? | Voedingscentrum

(10) Group D | Australian Institute of Sport (ais.gov.au)

(11) Supplementenwijzer - Apps op Google Play


Bekijk andere blogs